Logo of Team Belgium

Tijdens het Europees Jeugd Olympisch Festival (EJOF) kunnen de beste jonge Europese atleten internationale ervaring opdoen en kennismaken met alle aspecten van de 'echte' Olympische Spelen. Het EJOF is een belangrijke stap in de ontwikkeling van de jonge atleet.

Wie komt in aanmerking?
Jonge atleten uit heel Europa van 14 tot 18 jaar mogen meedoen. Aan de zomeredities van het EJOF nemen doorgaans zo'n 2.500 atleten deel; aan de winteredities festivals ongeveer 1.300.

Tien sporten op het programma
De jonge atleten strijden in tien Olympische sporten: atletiek, basketbal, ritmische gymnastiek, handbal, judo, tennis, volleybal, wielrennen, worstelen en zwemmen.

Een openings- en een sluitingsceremonie
Net zoals bij de Olympische Spelen houdt het EJOF een openings- en een sluitingsceremonie, de Olympische vlam brandt tijdens het hele festival en voor elke winnaar wordt zijn of haar volkslied gespeeld en de vlaggen van de landen van alle medaillewinnaars worden gehesen.

15 zomeredities
Jacques Rogge, ere-voorzitter van het IOC en gewezen voorzitter van het BOIC is stichter van het Europees Jeugd Olympisch Festival. In 1991 was in Brussel de première van de zomereditie van het EJOF. Sindsdien volgden iedere 2 jaar 14 andere edities.

De vorige zomereditie van het EJOF vond plaats in Györ in 2017, de Slowaakse stad Banska Bystrica is gaststad voor de volgende zomereditie.