Logo of Team Belgium

Vorarlberg is een deelstaat of ‘Bundesland’ van Oostenrijk. Het ligt in het uiterste westen van het land. De hoofdstad is Bregenz (27.193 inwoners), maar de grootste stad in de deelstaat is Dornbirn (43.583 inwoners). Vorarlberg grenst in het noorden aan Duitsland, in het oosten aan Tirol, en in het zuiden en het westen aan Liechtenstein en Zwitserland.


Liechtenstein is een kleine zelfstandige staat tussen Zwitserland en Oostenrijk. Het heeft in het westen en het zuiden Zwitserland en in het oosten Oostenrijk als buurland. Het bergachtige land is een wintersportoord en een belastingparadijs. Net als Zwitserland is Liechtenstein geen lid van de Europese Unie. Het land is echter wel lid van de Europese Economische Ruimte (EER), een akkoord tussen de landen van de Europese Unie en de Europese Vrijhandelsassociatie, met uitzondering van Zwitserland, dat vrij verkeer van personen, goederen, diensten en kapitaal tussen de deelnemende landen bevordert.

De vallei Montafon

Montafon is een 39 kilometer lang dal in Oostenrijk. De rivier de Ill stroomt door het dal. Het dal gaat door Vorarlberg, begint bij de stad Bludenz en loopt tot aan de Silvretta. De hoogste berg in de omgeving is de Piz Buin met 3.312 meter.

In het totale dal woonden in 2004 16.530 mensen, verdeeld over dertien dorpen, waarvan Schruns het belangrijkste is. Toerisme is de belangrijkste inkomstenbron voor de inwoners van Montafon: in het dal staan 62 skiliften.

(c)-Benediktv