Logo of Team Belgium

Eind oktober hebben een tiental in-line rolschaatsers deelgenomen aan een stage in schaatscentrum Thialf in Heerenveen. Het doel van deze stage: een overstap maken van het vertrouwde beton naar het gladde ijs en op termijn een gooi doen naar de Olympische Winterspelen van Peking 2022.

In-line rolschaatsen en schaatsen zijn twee complementaire sporten. "De basis is dezelfde, hoewel er enkele technische verschillen zijn", zegt Olav Spahl, directeur High Performance Sport van het BOIC. Olav Spahl was in Herenveen om de schaatsers te volgen.

Ter plaatse waren ook de atleten Jason Suttels, die deelnam aan de Jeugd Olympische Spelen van Buenos Aires van voorbije zomer, Sandrine Tas, die zes medailles binnenrijfde in in-line rolschaatsen tijdens de Wereldspelen van Wroclaw in 2017 en ook Bart Swings, goed voor olympisch zilver in PyeongChang 2018, die zijn ervaring kwam delen.

Een ervaring die volgens Olav Spahl meer dan productief was: “Er is duidelijk talent aanwezig dat kan overstappen van rolschaatsen naar snelschaatsen op het ijs.”

Het gerucht gaat ook dat er een olympisch achtervolgingsploeg voor vrouwen zou kunnen worden opgericht om al in januari deel te nemen aan de Wereldbekerwedstrijden met het oog op de Olympische Winterspelen van Beijing 2022.