Logo of Team Belgium

Toma Nikiforov heeft de eer om op 21 juni de Belgische vlag te dragen tijdens de openingsceremonie van de Europese Spelen in het Wit-Russische Minsk.

De judoka volgt daarmee karabijnschieter Lionel Cox op die tijdens de eerste editie van de Europese Spelen in 2015 in het Azerbeidjaanse Bakoe met de Belgische driekleur mocht pronken.

Regerend Europees kampioen, Toma Nikiforov, een judoka met Bulgaarse roots in de categorie tot 100kg, is een van de grootste talenten uit het Belgische judo. In 2009 en 2010 schreef hij bij de jeugd zijn eerste olympische successen: goud op het EJOF en zilver op de Jeugd Olympische Spelen. 2015 was voor Toma Nikiforov een topjaar: onder andere brons op de Masters, de Europese Spelen en het WK. Het is voor hem zijn tweede deelname aan de Europese Spelen. In 2016 nam hij deel aan de Olympische Spelen in Rio.

Team Belgium wordt in Wit-Rusland vertegenwoordigd door 50 atleten, in 11 sporten: boogschieten, badminton, boxen, gymnastiek (acrobatische en artistieke gymnastiek), judo, kajak, karate, kleischieten, sambo, tafeltennis en wielrennen (piste).

Er staan in Minsk 8 sporten op het programma met een directe link naar kwalificatie voor Tokio 2020. Dat zijn atletiek, badminton, boogschieten, judo, karate, schieten, tafeltennis en wielrennen.

De openingsceremonie van deze tweede editie van de Europese Spelen gaat door op vrijdag 21 juni om 22u00 plaatselijke tijd (21u00 Belgische tijd) in het Dinamo Stadium van Minsk.

In datzelfde stadion wordt op 30 juni ook de sluitingsceremonie gehouden.