Logo of Team Belgium

Om de 5.000 Olympische medailles te maken voor de Olympische Spelen van Tokyo in 2020 is er zo’n 30,3kg goud, 4.100kg zilver en 2.700kg brons nodig. Japan beschikt echter over weinig natuurlijke bronnen van deze kostbare metalen en daarom besloot het organisatiecomité de bijna onuitputtelijke bron van “e-waste” aan te spreken voor het vervaardigen van de medailles.

Wie een podiumplaats haalt tijdens de Olympische Spelen van 2020 zal dus waarschijnlijk een stukje van een oude Samsung Galaxy S8 of iPhone rond de nek dragen.

5 miljoen smartphones
In 2016 deed het Japans Olympisch Comité een nationale oproep om defecte elektronica in te zamelen voor de Spelen. Het metaal uit die toestellen zou een tweede leven krijgen in een Olympische medaille. Om de inzameling te promoten, werden over het hele land recyclagepunten neergezet in elektronicaketens en openbare gebouwen zoals postkantoren. Zo werd in de afgelopen twee jaar al zo’n 47.488 ton elektronisch afval vergaard, waaronder 5 miljoen smartphones.

De metalen zijn nog niet ontgonnen uit de elektronica, maar er werden genoeg toestellen verzameld om de vooropgestelde doelen te behalen, laat het organisatiecomité weten.

Ontwerp
Het inzamelproject wordt op 31 maart afgesloten. Daarna zullen de elektronica in de loop van dit jaar worden ontmanteld om de metalen te recupereren, waarna die worden omgesmolten tot medailles.

Hoeveel medailles dat zal opleveren, is niet bekend. Volgens het Internationaal Olympisch Comité moet de gouden medaille bijvoorbeeld uit minstens 6 procent goud en 92,5 procent zilver bestaan. Dat verklaart ook waarom er een relatief kleine hoeveelheid goud nodig is, in vergelijking met de tonnen zilver en brons.

Het ontwerp van de medailles voor Tokio 2020 wordt in de zomer bekend gemaakt.

Rio 2016
Het is niet de eerste keer dat een dergelijk initiatief wordt gelanceerd. Voor de Olympische Spelen van Rio in 2016 werd 30% van de medailles gemaakt van gerecycleerd materiaal. Maar de creatie van 100% gerecycleerde medailles is ongekend.