Logo of Team Belgium

Het BOIC zal in 2020 van 7 juli tot 7 augustus een basiskamp organiseren voor de Team Belgium atleten die zullen deelnemen aan de Olympische Spelen van Tokio in het Japanse Mito. "In Mito kunnen de atleten zich in alle rust en sereniteit aanpassen aan de Japanse omstandigheden", legt Olav Spahl, Topsport Directeur van het BOIC uit.

De stad Mito is de hoofdstad van de Ibaraki prefectuur gelegen op het eiland Honshu in Japan, ten noordoosten van Tokio en biedt een interessant kader met het oog op een voorbereidende stage voor de Spelen van 2020.

Het BOIC koos in Mito voor het Kasamatsu Sports Park als centrale trainingslocatie en het hotel Mito Plaza als uitvalsbasis. Het Kasamatsu Sports Park is een mooi vernieuwd sportcomplex met uitstekende sportinfrastructuren voor atletiek, basketbal, boogschieten, tafeltennis, triatlon, judo, taekwondo, voetbal, volleybal en zwemmen.

Al deze sportinfrastructuren liggen op loopafstand van elkaar. Bovendien leent de infrastructuur zich ook tot ontspanning, verzorging en recuperatie.

Het Mito Plaza hotel bevindt zich op zo’n 30 minuten met de wagen van het Kasamatsu Sports Park. De luchthaven Narita Airport ligt op 120 km van het sportcomplex en op 90 minuten trein- of busreis van Tokio.

"Het Kasamatsu Sports Park is een schitterende sportinfrastructuur waar Team Belgium zal verblijven om er te acclimatiseren en te herstellen van de jetlag. Het tijdsverschil tussen België en Japan bedraagt tijdens de Spelen zeven uur. We voorzien voor de atleten anderhalve dag per uur tijdsverschil om te acclimatiseren.

Na de ervaring van de Olympische Spelen van Rio in 2016, zullen de atleten naar Tokio vliegen via een directe vlucht dankzij BOIC-partner ANA. De vlucht Brussel – Tokio duurt 11,5 uur. We voorzien een aanpassingsperiode van minstens tien dagen.”, zegt Olav Spahl.

"De atleten krijgen de keuze. De meeste atleten willen voor de competitiestart nog een korte trainingsperiode houden. Ze kunnen dat doen in Mito of in het olympisch dorp. Het olympisch dorp gaat negen dagen voor de start van de Olympische Spelen open. Kasamatsu in Mito geeft de Belgische atleten dus de kans om vroeger toe te komen . Zo kunnen ze zonder druk, in alle sereniteit en in ideale omstandigheden de laatste hand leggen aan hun voorbereiding", vult Games Manager, Gert Van Looy aan.

Philippe Vander Putten, CEO van het BOIC zal op 1 december van dit jaar in Japan een Memorandum of Understanding (MoU) ondertekenen met de plaatselijke instanties in aanwezigheid van de voorzitter van het Nationaal Olympisch Comité Japan.