Thomas Van der Plaetsen: 'Klaar om te knallen'

Thomas Van der Plaetsen start woensdag met een duidelijk doel in de olympische tienkamp. De Europese kampioen wil zijn persoonlijk record breken. Op een positie in het eindklassement wil hij zich niet vastpinnen.

In tegenstelling tot heel wat andere atleten van Team Belgium koos Van der Plaetsen niet voor de acclimatisatiestage in Uberlandia. Hij bleef in België en nam er in eerste instantie de tijd om te recupereren van zijn gouden tienkamp in Amsterdam begin juli.

"De laatste weken was de frisheid er opnieuw om weer wedstrijdgericht te trainen", legt hij uit. "De vorm is nu heel goed. Ik voel mij klaar om te knallen." Van der Plaetsen voelt zich naar eigen zeggen "veel sterker" dan voor het EK. "Ik had er niet echt naar gepiekt. Ik wilde gewoon een goeie meerkamp afwerken om mij te kwalificeren voor Rio. Nu komt het hoogtepunt eraan en ik voel ook wel dat mijn vorm nu veel beter is."

Het persoonlijk record van Thomas Van der Plaetsen bedraagt 8255 punten. "Ik zou graag over de 8300 gaan en als het kan zou 8400 heel mooi zijn. Op welke plaats ik daarmee kan uitkomen, is heel moeilijk te zeggen. Je kan er vijfde, zesde of twaalfde mee worden. Het niveau is heel hoog en het zal dus afhangen van de concurrentie, hoe zij omgaan met de druk en de omstandigheden."

Uit zijn - onverwachte - Europese titel putte Van der Plaetsen heel veel vertrouwen. "Het was voor mij het bewijs dat ik echt weer op niveau kan presteren, met de besten kan wedijveren. Dat is het belangrijkste dat ik er uit onthoud. Die medaille speelt hier geen rol, dit is een heel ander kampioenschap."

De gouden medaille van Nafi Thiam in de zevenkamp omschrijft Thomas Van der Plaetsen als "een zotte prestatie". "Het werkt voor mij ook heel motiverend. Het toont dat er altijd mogelijkheden zijn. Maar ik droom niet van een medaille. Dat is op dit moment nog niet weggelegd voor mij, dat niveau haal ik nog niet. Ik ben er ook niet mee bezig."

Naar het nieuwsoverzicht

Nog 274 dagen tot
Olympische Zomerspelen Tokio 2020