Team Belgium jaagt op 71 jaar oud record (en het ziet er goed uit)

In Doha en in Stuttgart schitterden afgelopen weekend de Belgische teams: olympische criteria voor de aflossingsploegen (4 x 400m) in atletiek en het meisjesteam in artistieke gymnastiek. Ook de Red Lions in het hockey en de jumpingruiters voldoen aan de normen voor Tokio. Wordt Team Belgium in Tokio de grootste delegatie sinds Londen 1948?

Als de mooie resultaten zich de komende maanden doorzetten, trekken we naar Japan met de grootste na-oorlogse delegatie. Voor de Olympische Spelen van 1948 in Londen, nu 71 jaar geleden, telde Team Belgium 148 atleten. 64 jaar later, voor Londen 2012, waren dat er 111 (+ 4 reserves). En in 2016 namen 104 (+ 6 reserves) Belgische atleten deel. Dat beloven er dus een pak meer te worden.

De Belgian Tornados halen de criteria
De Belgian Tornados wervelden zich tijdens de finale van de 4x400m van het WK atletiek in Doha naar het brons. Ze stonden voor de zesde opeenvolgende keer in de finale van een WK outdoor. Eerder dit WK realiseerden ze de criteria voor de Olympische Spelen van volgend jaar.

Een nieuw Belgisch record Belgian Cheetahs
De Belgian Cheetahs klokten in Doha af op 3:26.58 in de reeksen. Met dit nieuwe Belgische record pakten ze een ticket voor de finale en realiseerden ze meteen ook de criteria voor Tokio 2020. In de finale snelden ze naar een fantastische vijfde plaats.

Eerder behaalde op het wereldkampioenschap in Doha ook het gemengde estafetteteam 4x400m de selectienormen voor Tokio. Conclusie: drie keer raak voor de aflossingsteams!

Wereldkampioenschap gymnastiek in Stuttgart
In Stuttgart begon op 4 oktober het wereldkampioenschap gymnastiek, dat gaat nog door tot 14 oktober. Om de olympische criteria te realiseren als team moesten Nina Derwael, Senna Deriks, Jade Vansteenkiste en Margaux Daveloose eindigen binnen de top 12 bij de landen. Met een totaalscore van 161,238 maakten onze gymnastes hun olympische teamdroom waar.

Nina Derwael turnt in Stuttgart nog drie individuele finales: donderdag allround, zaterdag op de brug en zondag op de grond. Het Belgische meisjesteam nam in 2016 in Rio ook al deel aan de Olympische Spelen en eindigde daar als twaalfde.

Nog meer Belgische teams of ploegsporten op de Spelen?
Of er nog meer estaffetteteams of ploegsporten geselecteerd zullen worden, komen we te weten in de volgende maanden. De Red Panthers spelen op 25 en 26 oktober play-offs tegen China in Changzhou. De European Olympic Qualifier volleybal voor zowel mannen als vrouwen wordt gespeeld van 5 tot 10 januari van volgend jaar. Van 6 tot 9 februari is het aan de beurt van onze Belgian Cats om een gooi te doen naar een Olympisch ticket tijdens de Olympic Qualifier.

Selecteerbaar, nog geen selecties
Officiële selecties voor de Olympische Spelen in Tokio zijn er nog niet. Die komen er pas na een beslissing van de raad van bestuur van het BOIC, op voorstel van de selectiecommissie. Momenteel spreken we dus van ‘selecteerbare’ atleten wanneer een atleet of een team heeft voldaan aan de olympische selectiecriteria (en in sommige gevallen bijkomende bijzondere criteria).
Soms wordt een olympisch ticket toegekend aan een land, en niet aan een atleet. In dat geval bepalen interne criteria per sport wie van de selecteerbare atleten mag deelnemen aan de Olympische Spelen.

Meer informatie over de selectiecriteria 

Naar het nieuwsoverzicht

Nog 302 dagen tot
Olympische Zomerspelen Tokio 2020