Logo of Team Belgium

21 juni betekent niet alleen de officiële start van de Europese Spelen in Minsk, maar ook de start van de zomer. Het ideale seizoen om buiten te sporten, zeker door de vele uren daglicht tijdens de zomeravonden.

Toch is de zomertijd geen evidentie. Er is namelijk een discussie gaande op Europees niveau over de tijdzone en de daar aangekoppelde winter- en zomertijd. Zo besliste de Europese Commissie in september 2018 om de halfjaarlijkse omschakeling tussen winter- en zomertijd in Europa af te schaffen. Het is nu aan elk Europees land om, uiteraard in samenspraak, een beslissing te nemen over welke tijd er dan gehanteerd zal worden voor welk land: de winter- of de zomertijd. Deze beslissing zou tegen 2021 genomen moeten worden.

Bij het aanbreken van de zomermaanden wenst het BOIC alvast aandacht te vragen voor de stem van de sport in dit debat. Het voordeel van zomertijd voor België gaat immers veel verder dan enkel de mogelijkheid om in de zomer langer van een terrasje te kunnen genieten. Het is namelijk zo dat een keuze voor permanente wintertijd nefast zou zijn voor de beoefening van sporten, zowel voor amateur- als voor topsporters. De meerwaarde van een extra uur zonlicht ’s avonds is namelijk groot: het verhoogt niet alleen de mogelijkheid om te sporten in de zomer, maar het is ook belangrijk voor de veiligheid en zichtbaarheid van de sporter in kwestie.

Daarnaast is ook de beschikbaarheid aan sportinfrastructuur belangrijk. Minder daglicht tijdens de avond doet de vraag naar indoor sportaccommodatie stijgen en verhoogt daardoor nog verder de druk op de beschikbare sportzalen. Ook aspecten zoals het energieverbruik voor deze sportzalen en de bijhorende energiekosten voor verlichting of airconditioning moeten daarbij mee in rekening genomen worden.

Verder toonde de Eurobarometer die gegevens verzamelt over ons sportgedrag in 2017 al aan dat de gemiddelde Belg voornamelijk in openlucht sport (42%), een aandeel dat ook in stijgende lijn is. Gezien de belangrijke voordelen van bewegen en sporten zou een beperking van het zonlicht ‘s avonds een negatieve invloed hebben op het aantal trainingsuren en dus zo indirect ook op verschillende aspecten zoals gezondheid en sociale cohesie.

Daarom vraagt het BOIC uitdrukkelijk aan de onderhandelaars om rekening te houden met de sport- en vrijetijdssector bij het bepalen van hun standpunt voor België en nadien bij het bepalen van de uiteindelijke keuze. Geniet in tussentijd alvast van de zomer!