Logo of Team Belgium

Chef de mission, Eddy De Smedt en Logistics Manager, Rudy Lahor zijn terug van hun werkbezoek aan Rio 2016 en keerden huiswaarts met heel wat nuttige informatie. “We hebben in Rio o.m. de test events gevolgd van zeilen en wielrennen en zowel coachen als atleten zijn het er over eens dat het niveau van de organisatie goed is."

Rio nodigde op 1 jaar voor de Spelen alle NOC’s uit voor een Chef de Mission meeting.

204 NOC’s tekenden present. Zij werkten een geladen vergaderprogramma af en bezochten het Olympisch dorp en alle competitieplaatsen.

“Sinds Jacques Rogge in december van 2010 in Rio de Janeiro de eerste steen legde van wat het olympisch dorp moest worden is er heel wat veranderd, meer nog: het Olympisch dorp is bijna klaar.”, bevestigt Eddy De Smedt.

“Sinds ons vorig bezoek zijn de werken hier heel goed opgeschoten. Eén gebouw is helemaal klaar en stond open voor bezoek. Het dorp bestaat uit 31 appartementsblokken van 17 verdiepingen. Ieder appartement telt 4 à 5 kamers. Per 5 gebouwen wordt er een buiten zwembad, een wasserij en winkels voorzien. De appartementen zijn voldoende groot en comfortabel. Het gebouw waar Team Belgium zal logeren zal klaar zijn voor bezoek in december. Dan wordt een nieuwe reis gepland om de verschillende mogelijkheden te onderzoeken op niveau van verblijf en inrichting van bureel- en vergaderruimte, medische en opslagruimte, etc. “

Test Events één jaar voor de Spelen

De test events waren inderdaad goed georganiseerd, ook volgens Eddy De Smedt. Zo zagen de Chef de Mission en Rudy Lahor in Rio, Serge Pauwels knap tweede worden in het Olympisch test event wielrennen op de weg en Evi Van Acker zeilde zich in de Guanabara baai naar een tweede plaats.

“Het parcours voor het wielrennen op de weg is erg zwaar en op sommige plekken ook gevaarlijk. Het is vergelijkbaar met een Ronde-rit door de Alpen of de Pyreneeën, bijzonder lastig met heel veel klimwerk.

Wat het Olympische zeilwater betreft, zijn er nog wel wat problemen en de NOC’s hebben duidelijke boodschappen uitgestuurd. Het is een niet gemakkelijk op te lossen probleem. De kwaliteit van het water wordt echter permanent gemeten en het organisatiecomité belooft de metingen op regelmatige basis te zullen publiceren in aanloop naar de Spelen. We hopen natuurlijk dat Rio 2016 zijn beloftes zal nakomen.”

Klimaat in Rio

In augustus is het winter in Brazilië. De winter duurt daar van juni tot en met augustus en kent gemiddelde temperaturen tussen de 17 en 19 graden in het zuiden. In de rest van Brazilië zakt het kwik niet zo ver en variëren de gemiddelde temperaturen tussen de 25 à 30 graden.

Een aangenaam klimaat, met weinig regen (het regenseizoen is in de zomer)en weinig luchtvochtigheid. De voorbije winter was echter erg warm en droog. M.a.w. we moeten op alles voorbereid zijn.

De vergelijking met een Belgische zomer is niet ver weg. Alleen begint de zon in Rio al te zakken rond 17u30 en rond 18u15 is het er volledig donker. Ook dat is een factor waarmee rekening moet gehouden worden.

Team Belgium stage

Tijdens hun vorige bezoeken aan Brazilië (april 2014 en 2015) onderzochten Eddy De Smedt, Philippe Préat en Rudy Lahor de mogelijkheid voor een pre-olympische stageplaats in Brazilië. Zowel het zuiden (Sao Paulo en omgeving) als de provincie Mina Gerais ten noorden van Rio werden bezocht.

De optie Uberlandia wordt verder onderzocht met een aantal betrokken federaties en coaches.

Ondertussen staat het BOIC niet stil en werkt het samen met zijn partners naarstig verder om Team Belgium straks in optimale omstandigheden naar Rio te brengen opdat atleten daar in de meest optimale omstandigheden zouden kunnen presteren.