PyeongChang 2018 : Team Belgium deelname

Op 26 december stelde Gert Van Looy, chef de mission voor PyeongChang 2018 in de Indoor Sneeuwbaan Aspen in Wilrijk de Team Belgium atleten voor die in aanmerking komen voor deelname aan de Olympische Winterspelen van volgend jaar. Dat gebeurde in aanwezigheid van Philippe Muyters, Vlaams Minister van Sport, Philippe Vander Putten, BOIC-CEO en Eddy De Smedt, BOIC-Topsport Directeur.

Tot op heden selecteerde het BOIC zes atleten: Jorik Hendrickx, kunstschaatsen (enkel, heren), Loena Hendrickx, kunstschaatsen (enkel, dames), Jens Almey, shorttrack (1500m), Ward Petré, shorttrack (1500m), Jelena Peeters, snelschaatsen (1500m) en Bart Swings, snelschaatsen (1500m en 5000m – Mass Start).

Voor alle andere sporten zijn de kwalificatiewedstrijden nog volop aan de gang en wordt de internationale ranking pas in januari 2018 afgesloten. Alle Belgische topsporters zijn nu aan het werk om hun plaats op die internationale ranglijst veilig te stellen of te verbeteren.

Gert Van Looy : “Indien alles verloopt zoals verwacht, zullen we in PyeongChang vertegenwoordigd zijn in het meeste aantal sporten ooit. Naar verwachting zijn er dat 9 : biatlon, bobslee, cross country skiën, kunstschaatsen, short track, snelschaatsen, skeleton, skiën en snowboard. Dat wil zeggen dat we met de grootste na-oorlogse delegatie ooit naar de Olympische Winterspelen vertrekken.

Na Sotsji 2014 heeft het BOIC zijn selectiebeleid aangepast met het oog op de OS van 2016 en 2018, sindsdien volgt het de internationale tendens en past het enkel nog de internationale criteria toe.

Gert Van Looy : “Op basis van die IOC-criteria verwachten wij met een delegatie van een 20-tal atleten te kunnen deelnemen aan de winterspelen in 2018. De structurele werking van de federaties en de steun van de gemeenschappen aan de topsportwerking van de federaties en hun visie op lange termijn is zijn vruchten aan het afwerpen. Een aantal jonge atleten in het kunstschaatsen, skeleton, skiën, shorttrack en snowboard zetten prachtige resultaten neer.
We hebben ook twee nieuwe sporten in de running, biatlon met de tot Belg genaturaliseerde Michaël Rösch en Florent Claude en cross country met Thierry Langer en Thibaut De Marre.

Een grote delegatie voor PyeongChang
Tijdens de Olympische Spelen in 1936 in het Duitse Garmisch-Partenkirchen telde Team Belgium 27 atleten, in 1928 in Sankt Moritz was de Belgische delegatie 26 atleten groot, in 1924 kwalificeerden zich 18 atleten voor deelname aan de Olympische Winterspelen in het Franse Chamonix. In de eerste na-oorlogse editie van 1948 in Sankt-Moritz waren er dat 11. Sindsdien telde de Belgische delegatie nooit meer dan 10 atleten.


Korea House

Sport Vlaanderen, meer dan een partner van het Korea House
Dat we onze toppers die naar PyeongChang trekken hier in het Antwerpse Aspen aan u voorstellen, is geen toeval. De indoorskipiste zal tijdens de hele duur van de Winterspelen het Korea House hosten.

Als onze topsporters hun prestaties neerzetten op de Winterspelen in Korea, zal de leukste en meest intense manier om dat mee te beleven het Korea House zijn. Je zal hier live kunnen beleven wat aan de andere kant van de wereld gebeurt. En tegelijkertijd zorgen Sport Vlaanderen en de wintersportfederaties er voor voortdurende sportpromotie en de beleving van de wintersport. Want, laten we eerlijk zijn, wintersport ligt niet altijd binnen handbereik van de gemiddelde Vlaming: hoe doe je dat, bobsleeën, skeleton en snowboarden zonder bergen? En zonder sneeuw?

De nieuwe Antwerpse indoorskipiste biedt hierop al een adequaat antwoord, maar tijdens de Winterspelen gaat het dankzij Sport Vlaanderen en de stad Antwerpen nog verder. Op dit domein zal in die periode een heel dorp staan waarin de sportfederaties je laten kennismaken met allerhande wintersporten. En tijdens de krokusvakantie krijgt dat nog een uitbreiding met een kids dorp. Met spectaculaire animatie. En een heerlijk warme wintersportsfeer.

Sporting A is blij met komst van Korea House
Antwerpen houdt van sport. Sporting A is dan ook trots dat Antwerpen als Olympische stad het officiële Korea House voor de Winterspelen van 2018 mag verwelkomen. Vorig jaar nog mochten we heel wat Antwerpse atleten in de bloemen zetten die op de Olympische Zomerspelen in Rio 2016 een wereldprestatie neerzetten. Maar ook op wintersportgebied hebben we heel wat in huis. Zo was Antwerpen in 2012 nog het decor van een wereldbekermanche Big Air Snowboard, waar Antwerpenaar Seppe Smits na een hoogstaande wedstrijd nog als winnaar op het podium stond. Vijf jaar later is hij opnieuw een van de atleten die met ambitie mogen afreizen naar Zuid-Korea. We kijken uit naar alle prestaties van onze Belgische atleten. Als stad geloven we bovendien in de kracht van sport om het gemeenschapsgevoel te versterken. Het feit dat het officiële Korea House in de gloednieuwe overdekte skipiste Aspen wordt opgetrokken is dan ook een echte meerwaarde. Samen met alle partners kijken we dan ook heel hard uit naar de Olympische Winterspelen en hopen we op heel wat mooie prestaties van onze nationale atleten.

Naar het nieuwsoverzicht

Nog 21 dagen tot
Europees Jeugd Olympisch Winterfestival Sarajevo & Oost-Sarajevo 2019