Pieter Timmers, vice-olympisch kampioen en vader van Jutta

Met 47 seconden en 80 honderdsten schreef hij op 11 augustus 2016 schreef hij in het Olympic Aquatics Stadium van Rio geschiedenis als eerste Belgische medaillewinnaar sinds de gouden medaille van Fred Deburghgraeve in 1996. Op 26 juni 2017 werd hij voor het eerst vader. Krijgt vice-olympisch kampioen, Pieter Timmers een cadeautje op Vaderdag ?

Pieter Timmers en zijn vrouw Elle De Leeuw zijn al bijna een jaar de trotse ouders van dochtertje Jutta.
Pieter Timmers : “Jutta stelt het heel goed. Ze is een ontzettend vrolijke en energieke baby, bijna peuter zelfs, nu ze al 11 maanden is. Een klein monstertje dat veel aandacht vraagt. Het is een plezier om haar bezig te zien, al zou ze soms wat rustiger mogen zijn (lacht).”

Een baby verandert je leven dat heeft al menige ouder ervaren, maar hoe heeft de komst van Jutta het leven van een vice-olympisch kampioen veranderd? Hoe valt een topsport-job te combineren met het vaderschap?
“Haar komst was, zoals verwacht, ingrijpend. Amper twee weken na haar geboorte vertrok ik naar het WK in Boedapest (Hongarije), supergoed voorbereid en met scherpere tijden op training dan in aanloop naar de Olympische Spelen zelfs. Maar slapeloze nachten en alle drukte die eerste twee weken, zijn natuurlijk dodelijk. Iedereen zegt dat elke ouder het eerste jaar worstelt, bij mij is dat dus niet anders, laat staan die eerste twee weken. Vice-olympisch kampioen of niet. Ik mag dan wel zilver op zak hebben, ik ben Superman niet.

Goed afspreken en een strakke agenda
"Zoals altijd hebben we alles echter van in het begin agenda-gewijs zo goed mogelijk gepland. Ik train nu later dan anders 's ochtends. Niet meer van 6 tot 8 maar van 9 tot 11. Zo heb ik 's nachts meer rust, en kan ik Jutta zelfs nog naar de crèche brengen. Mijn vrouw haalt ze dan weer op 's avonds, terwijl ik aan m'n avondtraining bezig ben. Eten doen we nu later, nadat Jutta in bed ligt. En ik doe even veel wedstrijden en stages, meer zelfs dit jaar door de huidige zwemagenda. Het is geen makkelijke combinatie, maar ik durf zeggen dat het aardig lukt. Ik blijf ook vooruit gaan op professioneel gebied: enkele maanden na haar geboorte pakte ik zilver op het EK, en enkele weken terug zwom ik meerdere persoonlijke records. En zelfs wanneer ik in het buitenland zit, ziet Jutta me meermaals per dag, dankzij Skype en videootjes.”

Op 10 juni is het Vaderdag, elke tweede zondag van de maand juni vieren we in België onze vaders. Op welke manier wordt Vaderdag ten huize Pieters gevierd?
“Vaderdag, goed dat je het zegt (lacht)! Daar was ik me niet bewust van. Of ze iets voor me in petto heeft weet ik niet, dus dat wordt afwachten. Je kan het haar ook vragen maar meer dan "papa, mama, bal of aap", komt er momenteel niet uit (lacht).

In augustus is er het EK in Glasgow. Hoe ziet de sportagenda van papa Timmers er uit de komende maanden?
“Ik heb een stage en buitenlandse kwalificatiewedstrijden voor het EK erop zitten dus nu is het even gewoon stevig doortrainen tot het EK in Glasgow begin augustus. Eind juni staat nog een trainingswedstrijd in Rome op de planning, en van daaruit vlieg ik door voor 2 weken stage in de laatste rechte lijn naar het kampioenschap deze zomer. Daarna train ik opnieuw door om de World Cups te gaan zwemmen, en pas in oktober volgt een break.”

Naar het nieuwsoverzicht

Nog 305 dagen tot
Olympische Zomerspelen Tokio 2020