Logo of Team Belgium

De marathon tijdens de Olympische Spelen van 2020 zal van start gaan tussen 5u30 en 6u ‘s ochtends. Dat heeft het organisatiecomité Tokio 2020 woensdag aangekondigd. Op die manier wil het de risico’s die de hitte met zich meebrengt, zo laag mogelijk houden. Tokio staat bekend voor zijn zeer warme en vochtige zomers.

Deze beslissing, zo verklaarde IOC-lid John Coates, komt er op advies van een panel van medische experts. Het startuur van de marathon werd al een keer vervoegd naar 7u nadat associaties van Japanse artsen gewaarschuwd hadden voor de risico’s van een hitteslag door de hoge temperaturen. John Coates, de voorzitter van de coördinatiecommissie voor de Spelen in Tokio, maakte duidelijk dat de organisatoren eerst een akkoord moeten vinden met de Internationale atletiekfederatie IAAF voordat ze een definitief uur kunnen vastleggen.

Ook andere sporten

Ook de wedstrijden in het rugby zullen 90 minuten vroeger dan gepland starten. De events in het mountainbiken zijn dan weer een uur later gepland om de zware hitte te vermijden. Ten slotte wordt ook de planning voor de 50km snelwandelen gewijzigd.

De organisatoren van de Olympische Spelen nemen ook andere maatregelen om de impact van de hitte onder controle te houden. Zo zullen er nevelsproeiers langs het parcours van de marathon staan en zullen ze gebruik maken van warmte-absorberende verf op de grond. Ook de aanwezigheid van medische teams wordt vergroot en er wordt zo veel mogelijk schaduw gecreëerd voor toeschouwers.