Olympic Officials verzamelen in Antwerpen

Gwenda Stevens, voorzitster en de leden van de ‘Commissie Officials’ van het BOIC verzamelden  op 23 november zo’n 22 officials met partners tijdens de eerste editie van de ‘Olympic Officials Dinner’ in Antwerpen. Officials die de laatste acht jaar België hebben vertegenwoordigd op internationale multidisciplinaire competities waaronder de Europese Spelen (Bakoe 2015 en Minsk 2019), Olympische Zomerspelen (Rio 2016 en Tokio 2020), de Wereldspelen (Wroclaw 2017 en Birmingham 2022), de Olympische Winterspelen (PyeongChang 2018 en Peking 2022), de Jeugd Olympische Zomerspelen (Buenos Aires 2018) en de Paralympische Zomerspelen (Tokio 2020) waren uitgenodigd.
Gwenda Stevens: “Tijdens het ‘Officials diner’ wilden we graag iedereen samenbrengen en met de officials een netwerk uitbouwen. Ongetwijfeld zijn er aan tafel vele verhalen uitgewisseld over hun ervaringen tijdens de Spelen.”


Behartigen van de rechten, belangen en plichten van olympische official

De commissie heeft als doelstellingen enerzijds het behartigen van de rechten, belangen en plichten van de olympische officials en anderzijds als overlegplatform te dienen waar ‘good practices’ en ‘common interest’ gedeeld worden. Er ook gewerkt aan een deontologische code.

Om zijn doelstellingen in de praktijk om te zetten organiseert de commissie geregeld forums rond een bepaald thema gericht naar Belgische officials met internationale ervaring maar eveneens naar de verantwoordelijken van de officials binnen de sportbonden en -liga’s.

“De Commissie behartigt de belangen van iedereen die zich als official inzet voor de sport, net zoals de atletencommissie dat doet voor de atleten. Er zijn immers heel wat thema's die scheidsrechters, juryleden en officials gemeenschappelijk hebben. Het is eigenlijk eenvoudig: zonder officials, geen sport.”


BOIC medestichter International Federation for Sports Officials

In 2019 werd in het Vredespaleis in het Nederlandse Den Haag de “International Federation for Sports Officials” (IFSO) boven de doopvont gehouden. Deze nieuwe federatie is er gekomen op initiatief van Patrick Vajda, voorzitter van de Association Française du Corps Arbitral Multisports (AFCAM). Het BOIC staat samen met o.m. het NOC*NSF aan de wieg van de internationale federatie. Gwenda Stevens is één van de drie ondervoorzitters van het IFSO.

Gwenda Stevens: “Scheidsrechters en juryleden zijn belangrijke "actoren" in een sportwedstrijd. De “International Federation for Sports Officials” zal de belangen van de officials behartigen op internationaal niveau en toezien op een erkend statuut. Het BOIC heeft in het verleden reeds aangetoond met zijn Commissie Officials, opgericht in 2015, aandacht te geven aan de materie.”
Naar het nieuwsoverzicht

Nog 53 dag tot
Europees Jeugd Olympisch Winterfestival Friuli-Venezia Giulia 2023