Logo of Team Belgium

De eerste vergadering van de nieuw samengestelde BOIC-Commissie “Officials”, voorgezeten door Gwenda Stevens is samengekomen op 16 april. Op de agenda stonden o.m. het overleg met partners VSF, AISF, Sport Vlaanderen en ADEPS, een presentatie van het Belgische nationaal platform match-fixing en de organisatie van een Forum voor officials op 16 november 2018.

Gwenda Stevens : “De commissie Officials van het BOIC is een commissie vol gepassioneerde topofficials uit diverse sporttakken, waar we meedenken en werken rond de aspecten van een official en daardoor de sportieve belangen behartigen op Nationaal als Internationaal vlak. #no officials, no sports

De commissie behartigt de belangen van deze doelgroep, net zoals de atletencommissie dat doet voor de atleten. Er zijn immers heel wat thema’s die scheidsrechters, juryleden, toernooidirecteurs en commissarissen gemeenschappelijk hebben.

De doelstellingen van de Commissie op korte termijn zijn tweevoudig:

  • Ze wil de rechten en de belangen van de olympische officials behartigen en in dit kader aanbevelingen te doen met als perspectief de Olympische Spelen.
  • Binnen haar overlegplatform wil ze topofficials samenbrengen en voorbeelden van ‘good practices’ en ‘common interest’ (omkadering, evaluatie, deontologische code, etc.),delen zowel op nationaal niveau als op internationaal niveau (IOC).

Gesteund door het IOC
De commissie dient als pilootproject voor het IOC en wordt gesteund door IOC-voorzitter Thomas Bach. De commissie ‘Officials’ van het BOIC werkt samen met de federaties en de liga’s en met VSF en AISF.

Samenstelling
Voorzitter: Gwenda Stevens (roeien)

Leden:
- Olivier Bastyns (schermen)
- Ronny Buggenhout (zwemmen)
- Frank De Bleeckere (voetbal)
- Franky De Moor (judo)
- Bruno De Wannemaeker (zeilen)
- Laurine Delforge (hockey)
- Arturo Di Giacomo (volleybal)
- Christophe Lemeire (ski)
- Philippe Mariën (wielrennen)
- Tom Ryckewaert (paardensport)
- Patrick Van Caelenberghe (atletiek/paralympische sporten)