Logo of Team Belgium

In Minsk, de gaststad voor de tweede editie van de Europese Spelen, worden van 21 tot 30 juni 2019 zo’n 4.000 atleten en nog eens 2.000 officials uit 50 Europese landen verwacht. Gert Van Looy, Games Manager en Rudy Lahor, Logistiek Manager waren daar van 27 tot 29 maart op werkbezoek.

Op het programma van de eerste NOC Open Days stonden een eerste kennismaking met het organisatiecomité. “We kregen de gelegenheid om onze vragen te stellen. De communicatie verliep heel vlot, iedereen spreekt ook goed Engels.”, zegt Gert Van Looy.

Sportvenues en Atletendorp
Wit-Rusland organiseerde reeds veel sportevenementen en kan dus rekenen op bestaande sportaccommodaties.

Gert Van Looy : “Er is duidelijk een verschil in aanpak en organisatie met de eerste editie van de Europese Spelen in Bakoe. Minsk wil duurzame ES organiseren en kostenbesparend te werk gaan. Dat doet het o.m. door bestaande sportinfrastructuren te gebruiken waarvan sommigen wel zullen gerenoveerd worden. De grootschaligheid van de eerste editie van de ES in Bakoe konden maar weinig landen en steden aan. De ES moesten kleinschaliger opgevat worden zodat ook andere steden het event zouden kunnen organiseren.”

Het Atletendorp wordt gehuisvest in een universiteitscomplex. Atleten zullen dus ook verblijven in reeds bestaande studentenflats en samen eten in de bestaande studentenaccommodaties van de universiteit van Minsk.

Gert Van Looy: “In vergelijking met Bakoe zullen atleten en begeleiders over heel wat minder ruimte beschikken. Daar sliepen de atleten in nieuwe gebouwen met appartementen met drie of vier slaapkamers en zes of acht bedden. Slaapkamers varieerden in grootte van 19,6m² tot 40,6m².”

Sporten
De Europese Spelen zijn belangrijk omdat atleten er in bepaalde sporten een rechtstreekse kwalificatie kunnen afdwingen of rankingpunten kunnen halen voor de Olympische Spelen van Tokio in 2020. Dat kan in atletiek, badminton, boogschieten, boxen, judo, kano sprint, karate, schieten, tafeltennis en wielrennen. Dat zijn 10 van de 15 sporten die in Minsk op het programma staan.

Een nieuw wedstrijdformat voor atletiek
De Europese atletiekfederatie lanceert tijdens de Europese Spelen in Minsk een volledig nieuw wedstrijdformat. Gemengde teams van dertig landen – België is gekwalificeerd - gaan gedurende vijf dagen op tien onderdelen in competitie met elkaar. De wedstrijden duren niet langer dan twee uur per dag en er is sprake van een knock-outsysteem, dat eindigt in een finale. Slotstuk vormt een achtervolging in estafettevorm, genaamd 'The Hunt'. De Europese federatie wil op deze manier de atletieksport aantrekkelijker maken voor de toeschouwers.

De disciplines zijn : de 100 meter, de 110 meter en 100 meter horden, de 4x400 meter estafette, het verspringen, hoogspringen en speerwerpen. Er wordt ook gedacht aan een mini-meerkamp.

Gert Van Looy : “De competitie beloofd van een hoogstaand niveau te zijn in de meeste sporten. In atletiek komt Minsk met een nieuw competitieformat waarvan de impact moeilijk is in te schatten. Welke atleten zullen er op afkomen, zal de media geïnteresseerd zijn, zijn vragen die we ons bij het BOIC stellen. We weten ook nog niet hoe de Atletiekfederatie ertegenover staat.”

Eerste editie in Bakoe in 2015
De eerste Europese Spelen werden in 2015 gehouden. De Azerbeidzjaanse hoofdstad Bakoe was toen het strijdtoneel. Gedurende 17 competitiedagen namen zo’n 6.000 atleten uit 50 Europese landen deel in 31 olympische en niet-olympische sportdisciplines. Een grote en sterke Belgische delegatie van 117 atleten keerde huiswaarts met 4 gouden, 4 zilveren en 3 bronzen medailles.

De Europese Spelen worden om de vier jaar georganiseerd in het jaar voor de eerstvolgende Olympische Zomerspelen.