Logo of Team Belgium

Over vijf dagen staan meer dan 350 loopteams klaar aan de start van de allereerste marathlon, onder een hopelijk Braziliaanse zon. Met deze checklist weet jij alles wat je moet weten voor een lekker sportieve en ontspannende Run to Rio.


Wat was ook weer de Run to Rio?

De Run to Rio bestaat uit twee onderdelen: de marathlon (een aflossingswedstrijd voor teams van vijf lopers) en de challenges (een aantal ludieke olympische sportproeven). De bonustijd die je via de challenges kan verdienen, wordt afgetrokken van je totale tijd voor de aflossingsrace en bepaalt je eindtijd. De start en aankomst van de Run to Rio bevinden zich in de Hippodroom van Bosvoorde. Het parcours loopt door het Zoniënwoud. Onder alle deelnemers wordt een reis naar de Olympische Spelen verloot. Ook de eerste drie teams vallen in de prijzen.

Lees hier meer over het concept van de marathlon.

Lees hier meer over de challenges.

Timing

De planning van de dag ziet er als volgt uit:

12u00-13u00: Onthaal deelnemers
13u15: Start wedstrijd
13u30-14u00: Start challenges voor olympiërs (zie lager)
14u00: Start challenges voor deelnemers
18u00: Einde wedstrijd en challenges
18u30: Prijsuitreiking

Zorg ervoor dat je ruim op tijd ter plaatse bent. Zo heb je nog de tijd om op te warmen. Bij aankomst krijgt de teamcaptain een envelop in de onthaaltent. Daarin zitten onder andere de rugnummers, de vouchers voor de challenges en een overzicht van de praktische informatie. Weet je niet wie jouw teamcaptain is? Vraag het na bij de verantwoordelijke voor je inschrijving.

Marathlon

De marathlon is een aflossingswedstrijd die bestaat uit vijf afstanden. Samen vormen die een marathon (42km). De verantwoordelijke voor inschrijving van elk team heeft de volgorde van de lopers online ingegeven. Op je rugnummer (zie afbeelding) vind je naast je teamnummer ook een cijfer van 1 tot 5. Dat cijfer bepaalt welke afstand jij loopt:

1: 15 km
2: 10 km
3: 5 km
4: 10 km
5: 2 km

Opgelet, dit nummer bepaalt ook wanneer jij aan de start komt. Alle nummers 1 lopen eerst, daarna de nummers 2 … De volgorde van de lopers mag niet veranderen. De tijdsregistratie gebeurt immers via een chip in je rugnummer. Wanneer de rugnummers elkaar niet in de juiste volgorde opvolgen, zal er voor jouw team geen eindtijd geregistreerd worden. Geen nood, wie enkel voor de fun loopt, mag de volgorde op elk moment wijzigen. Je maakt dan trouwens nog evenveel kans op de reis naar Rio. Want de winnaar van de hoofdprijs wordt via lottrekking bepaald.

De aflossingen gebeuren in de aangeduide zone. Je bent zelf verantwoordelijk voor het uitvoeren van je aflossing op het juiste moment. Dat doe je door een aflossingssjaaltje, de zogenaamde tasuki door te geven aan je ploegmaat. Zo’n sjaaltje kan je handig omdoen. Dat loopt een stuk vlotter dan een stokje!

Parcours

Het parcours ligt in en rond de Hippodroom van Bosvoorde en in het Zoniënwoud. Het is voor het grootste deel geasfalteerd en eerder heuvelachtig. Het bestaat uit twee lussen: een lus van 4,9 km die één, twee of drie keer wordt afgelegd (door de lopers van de 5, 10 en 15 km) en een lus van 2,7 km (de lopers van de 2 km zullen dus een iets grotere afstand voor hun rekening nemen). Langs het volledige traject wijzen markeringen en stewards jou de weg. Verdwalen is onmogelijk!

Challenges

Twee deelnemers van jouw team nemen deel aan de challenges, een reeks sportproeven in olympische disciplines. Die bevinden zich allemaal in een speciaal ingerichte challenge-zone. Wie van je teamgenoten de challenges zal uitvoeren, mag je zelf bepalen. Deze twee teamleden voeren elk één van de tien challenges uit. Welke sportproeven ze voorgeschoteld krijgen, wordt via lottrekking bepaald. Bij aankomst op de Run to Rio krijgt je teamcaptain twee challenge-vouchers. Daarop staat welke challenges jouw team zal uitvoeren, en wanneer. De voucher geef je af aan de verantwoordelijke van jouw challenge.

Bekijk hier challenges 1 tot 5.

Bekijk hier challenges 6 tot 10.

Via de challenges kan je een tijdsbonus verdienen voor je team. De tien beste prestaties voor elke proef verdienen een aantal seconden (bv. 200 seconden voor de eerste plaats, 180 voor de tweede plaats …). Die seconden worden afgehouden van de totale looptijd voor jouw team (de optelsom van de vijf lopers). Hoe beter je dus presteert in de challenge-zone, hoe lager jouw eindtijd voor de Run to Rio wordt.

Tijdens de Run to Rio zullen zo’n 150 olympische atleten van vroeger en nu aanwezig zijn om voor jou te supporteren. Zo’n vijftig van hen zullen zelf ook een of meerdere challenges uitvoeren. Hoe goed is ex-sprintster Kim Gevaert in boogschieten? Hoe hard kan ex-judoka Marie-Isabelle Lomba roeien? En kan zeilster Evi Van Acker overweg met een golfclub? Onze olympiërs nemen het niet rechtstreeks tegen jou op. Ze zetten wel prestaties neer waar jij je kan aan meten. Dat doen ze tussen 13u30 en 14u, vóór de andere deelnemers. Kom gerust een kijkje nemen en supporteren!

Mobiliteit

De Hippodroom van Bosvoorde is vlot bereikbaar met het openbaar verkeer. Zowel met de trein, de tram als de bus geraak je tot vlak bij de locatie.

NMBS:
Bosvoorde station

MIVB:
Lijn 94 naar Louiza, halte Hippodroom van Bosvoorde
Lijn 25 naar Boondael Station, halte Boondael
Lijn 41 naar Transvaal, halte Boondael

Autobestuurders kunnen hun wagen gratis parkeren in de nabijgelegen straten.

Praktisch

Tot slot nog wat praktische informatie:

  • Je sporttas en andere spullen kan je gratis achterlaten in de vestiaire. Er zijn gescheiden kleedkamers voor vrouwen en mannen, evenwel zonder douches.
  • Op verschillende plaatsen kan je de hele dag een hapje eten of je dorst lessen.
  • De toegang voor het publiek, supporters, collega’s en familie is gratis. Er is entertainment voorzien, met mini-challenges, voor kinderen.