Hier logeert Team Belgium volgend jaar tijdens de Olympische Spelen

Onder een tropische hitte volgde Gert van Looy, Games Manager bij het BOIC de chef the mission meeting in Tokio en bezocht er het olympisch dorp. Het Olympisch dorp komt op een artificieel eiland, het eiland Odaiba, in de baai van Tokyo. Het is gebouwd op land dat is teruggewonnen uit de zee, is ideaal gelegen, dichtbij het centrum van Tokio maar toch weg van alle drukte en het heeft een prachtig uitzicht.

Gert Van Looy: “Het olympisch dorp is gebouwd in het Harumi Waterfront District van Tokyo. Tussen de Heritage zone en de Tokyo Bay zone. Het is een heel compact dorp, zo’n 850m op 470m groot. Veel hoogbouw, zeer goed georganiseerd met korte afstanden tussen de transportmall, de main dining hall die centraal gelegen zijn en daarrond de flatgebouwen met de appartementen voor atleten en staf.“

“We weten precies waar, in welk gebouw, in het olympisch dorp Team Belgium zal logeren tijdens de Olympische Spelen in Tokio van volgend jaar. Het gebouw zelf hebben we niet kunnen bezoeken, maar we hebben wel type-appartementen en kamers gezien.

De atleten en hun begeleiding slapen in ofwel 4- of 8-persoonsappartementen.

Ieder appartement heeft naast de kamers ook een gemeenschappelijke ruimte.

De slaapkamers zijn telkens ingericht voor twee personen. Badkamers moeten gedeeld worden met vier personen. Alles is naar Japanse normen gebouwd en minimalistisch gedecoreerd.”

Omdat de wooneenheden die de atleten gebruikten tijdens de Tokyo 2020 Spelen na de Spelen worden gerenoveerd tot algemene woonappartementen, wordt er gewerkt en ingericht met veel tijdelijke wanden.”

Gert Van Looy: “Met wat we weten en gezien hebben, moeten we nu aan de slag om een zo optimaal mogelijke installatie voor te bereiden.

In de Team Belgium wooneenheden zal ook het medisch kabinet voor de dokters en de kinés, officeruimtes, athletes lounge voor vrije tijd ondergebracht worden.

Wat gebeurt er zoal tijdens een Chef de Mission meeting?

Zo’n Chef de Mission meeting bestaat uit een aantal plenaire sessies. Daarin komen de verschillende aspecten die belangrijk zijn voor zowel het organisatiecomité als voor de NOC’s aan bod. Ze kunnen gezien worden als een uitwisseling van informatie, en de verschillende NOC’s kunnen tijdens deze plenaire sessies al hun vragen stellen.

Het gaat dan o.m. over accreditaties, de sporten, het olympisch dorp, de werking van externe accommodatie vips ... Over transport, veiligheid, voeding, … alle aspecten die men maar kan bedenken en die belangrijk zijn bij de organisatie van een wereldevenement als de Olympische Spelen.

Naast de plenaire sessies is er ook een venue tour geweest met o.a. een bezoek aan het Olympisch dorp.

Een belangrijk aandachtspunt was uiteraard ook de vochtige hitte tijdens de zomermaanden.

Naar het nieuwsoverzicht

Nog 159 dagen tot
Olympische Zomerspelen Tokio 2020