​Het olympisch aanbod van Eén en Canvas

Ondanks het tijdsverschil van vijf uur met Rio zullen de Vlaamse sportliefhebbers niets moeten missen van de Spelen. Bij de VRT kunnen ze de klok rond meegenieten van het grootste sportevenement ter wereld via Eén, Canvas, Radio 1 en sporza.be.

Wie de Olympische Spelen van naaldje tot draadje wil volgen, kan bijna 24/7 terecht bij Sporza op Eén en Canvas.

Sporza Rio 2016 – dagelijks van 14 tot 5 uur

‘Rio 2016’ is een doorlopend Olympisch programma van 14 uur ’s middags tot 5 uur ‘s ochtends. Het accent ligt op live-sport en lange samenvattingen, op de Belgen en op de grote olympische sporten (met als hoogtepunt de zwem- en atletiekfinales).’ Sporza Rio 2016’ bestaat uit drie tijds- en presentatieblokken:

  • 14.00 tot 19.00 uur : op Eén met Frank Raes als anker
  • 19.00 tot 23.00 uur: op Canvas met Catherine Van Eylen als gastvrouw
  • 23.20 tot 5.00 uur: op Eén met Aster Nzeyimana als host: nieuw op tv, maar bekend van MNM en Sporza Radio, en vanaf zaterdag 28 mei ook sportanker in Het Journaal.

Maarten Vangramberen en Ruben Van Gucht zijn ter plekke in Rio en zorgen in de Journaals en tussen de verslagen door voor live-interventies. Daarnaast zijn de belangrijkste commentatoren Kris Meertens en Marc Willems (atletiek), Stef Wijnants en Sidney Appelboom (zwemmen), Inge Vanmeensel en Dirk Vanesser (gymnastiek) Eddy Demarez en Manu Leroy (hockey), Christophe Vandegoor (basketbal, afwisselend met Kris Meertens), Renaat Schotte (baanwielrennen), Michel Wuyts (wielrennen op de weg) en Dirk Gerlo (triatlon, handbal). Daarnaast heeft Sporza met Wouter De Smet en Chris Picavet nog twee reporters ter plaatse.

Update – dagelijks van 6.00 tot 12.30 uur

Wie de uitzendingen ’s nachts niet kan volgen, maar ’s morgens toch nog iets wil meepikken van de competities, kan daarvoor vanaf zes uur op Eén terecht. Korte verslagen vatten alles samen wat er ’s nachts in Rio is gebeurd. Ze worden in lusvorm uitgezonden.

Uitgebreid olympisch nieuws in de Journaals

De Journaals krijgen tijdens de Olympische Spelen een extra uitgebreid sporthoofdstuk. Frank Raes neemt het sportblok in het 1 uur-Journaal voor zijn rekening. In de Journaals van 19 en 23 uur zorgt Karl Vannieuwkerke voor een dagelijkse samenvatting onder de noemer Studio Rio 2016. Dat zijn de vaste momenten waar de kijker terecht kan die in een klein half uurtje mee wil zijn met wat er de afgelopen 24u op de Spelen is gebeurd.

De Paralympische Spelen

De Paralympische Spelen voor atleten met een fysieke beperking, vinden eveneens plaats in Rio, van 7 tot 18 september. De Sporza-reporters ter plaatste zijn Stefaan Lammens, Geert Heremans en Roan Dom. Zij brengen verslag uit in een dagelijks magazine van een kwartier na het 1-uur-Journaal op Eén.

Sporza.be geeft (bijna) alles

Sporza trekt voor de Olympische Spelen in Rio alle registers open. Sporza.be en de mobiele site m.sporza.be houden de sportliefhebbers de klok rond op de hoogte van het belangrijkste nieuws uit Brazilië, met natuurlijk speciale aandacht voor de Belgische atleten. Op de olympische live-pagina hoef je geen enkele Belgische prestatie te missen met drie gelijktijdig te bekijken livestreams, tekstupdates en de mooiste en leukste filmpjes. Op de site staan verder ook alle uitslagen, medailles, nieuws en videoverslagen.

De olympische ochtend van Radio 1

Uiteraard staan de Olympische Spelen in Rio (5 -21.8) ook met stip genoteerd in de Radio 1-agenda. Alle sportieve hoogtepunten kan je live volgen. Daarvoor zorgen David Naert, Dirk Gerlo en Tom Boudeweel ter plekke. Xavier Taveirne brengt dan weer verslag uit over het maatschappelijke Braziliaanse nieuws.

De meeste sportactualiteit wordt gebundeld in De olympische ochtend. De dagelijkse actualiteitsafspraak tussen 6 en 9 uur ’s morgens krijgt een extra olympische kleur. 17 dagen lang, dus ook in het weekend. Maar ook overdag en ’s avonds komt er live verslaggeving uit Rio. Gert Geens, Tom Vandenbulcke en Steffy Merlevede zijn de olympische co-presentatoren in De olympische ochtend en De wereld vandaag. Gert en Steffy presenteren elk een week lang De olympische ochtend. Steffy en Tom ieder een week De wereld vandaag.

De Olympische Spelen op de andere netten

Tijdens de Olympische Spelen strijkt Radio 2 neer in het Rio House in Oostende, het supportershuis van het BOIC aan de kust. Radio 2 zal vandaar onder meer Spits, De Zomercollectie en De week van Niels uitzenden.

Sportstan op MNM

Nog tot en met 27 mei presenteren Ann Reymen en Stan “Sportstan” Vanderwaeren op MNM elke middag van 12 tot 13 uur Road to Rio. Elke dag komt een Olympische atleet langs om vooruit te blikken op Rio 2016.

Ketnet

Net als tijdens het EK Voetbal presenteert Ketnet tijdens de Olympische Spelen elke ochtend De Ketnet-Arena, een dagelijks ochtendshow met alle belangrijke én leuke nieuws uit Rio. De Ketnet-Arena is een samenwerking tussen de Ketnet-wrap en het jeugdjournaal Karrewiet, dat zorgt voor samenvattingen en reportages. Van 6 tot 21 augustus.

Naar het nieuwsoverzicht

Nog 239 dagen tot
Europees Jeugd Olympisch Winterfestival Vuokatti 2021