Het EJOF; stimulans en evaluatiecompetitie voor jonge sporttalenten

Over een dikke maand begint in Oostenrijk en Liechtenstein het Europees Jeugd Olympische winter Festival. De eerste zomereditie werd in 1991 in Brussel georganiseerd. Toen heette het Europees Jeugd Olympisch Festival nog de Europese Jeugd Olympische Dagen. Initiatiefnemer was voormalig IOC-voorzitter Jacques Rogge, toen BOIC- en EOC-voorzitter.

Aosta was in 1993 de gast stad voor de eerste wintereditie. Sindsdien is het EJOF uitgegroeid tot een topsportevenement van hoog sportief niveau. “Voor het BOIC is deze multidisciplinaire competitie bijgevolg ook belangrijk als waardemeter van de jonge atleet op internationaal niveau,” zegt Rudy Lahor, chef de mission van Team Belgium.

“Het EJOF is vooral een evaluatiecompetitie, niet het eindresultaat is het belangrijkste maar wel dat we prestaties van atleten kunnen vergelijken met die van de Europese top. Ook belangrijk in dit soort competities voor jonge topsporters is de internationale wedstrijdervaring die de atleet opdoet en dat deze ervaring hem doet groeien in zijn verdere carrière. Ze maken ook kennis met leeftijdgenoten uit andere sporten en disciplines en uit andere landen. Het EJOF is ook bedoeld als stimulans voor jonge atleten,” legt Rudy Lahor verder uit.

Op het programma staan alleen olympische sporten. Voor de jonge atleten is dit ook een eerste contact met een Olympische competitie.

Rudy Lahor : “Atleten maken er ook kennis met tradities van de Olympische Spelen. Zo wordt er een “olympisch dorp”-gevoel gecreëerd , tijdens de openingsceremonie wordt de Olympische fakkel aangestoken, dragen vlaggendragers de vlaggen van hun respectievelijke landen en worden vlaggen gehesen van alle deelnemende landen, …


Team Belgium Vorarlberg-Liechtenstein gekend begin januari

Op deze 12e wintereditie van het EJOF zal Team Belgium vertegenwoordigd zijn in twee sporten, kunstschaatsen en skiën. Wie er op 24 januari naar Montafon zal mogen vertrekken, wordt pas begin januari beslist.

Atleten worden zeg maar “geselecteerd” voor het EJOF op basis van de knowhow en de ervaring van de federaties die oordeelt of een atleet zijn plaats heeft op een multidisciplinaire competitie als het EJOF en dit in overleg met het BOIC. 

Naar het nieuwsoverzicht

Nog 57 dag tot
Europees Jeugd Olympisch Zomerfestival Banská Bystrica 2022