Logo of Team Belgium

Op 22 juli trekt het jonge topsporttalent van Team Belgium naar het Hongaarse Györ om er van 23 tot 29 juli deel te nemen aan de veertiende editie van het Europees Jeugd Olympisch Festival. Games Manager van het BOIC, Gert Van Looy, is Chef de Mission en pas terug van een werkbezoek aldaar. Een gesprek.

Relatief nieuw voor het Europees Jeugd Olympisch Festival (EJOF) is dat er veel nieuwe accommodaties gebouwd worden en daar is Györ nog volop mee bezig. Zo wordt er naarstig gewerkt aan de sportvenues voor atletiek, gymnastiek, judo en tennis. Is dat reden tot ongerustheid?

Gert Van Looy : “Geruststellend is dat het organisatiecomité veel financiële steun krijgt van de stad Györ en van de Hongaarse regering. Budgettair zit het goed. We hebben tijdens de Chef de Mission meeting ook kunnen vaststellen dat het organisatiecomité werkt met bekwame mensen die veel ervaring hebben met internationale en olympische competities.”

Györ is niet zo’n grote stad, 174,61 km², en de verschillende sportinfrastructuren liggen dan ook relatief kort bij elkaar en dat is natuurlijk een enorm voordeel. Een universiteitscampus en een appartementencomplex werden voor de gelegenheid omgevormd tot olympische dorpen waar de verschillende delegaties zullen kunnen logeren.

Team Belgium neemt deel in 8 sporten
Team Belgium neemt deel in 8 sporten van de 10 die deze zomer in Györ op het programma staan: atletiek, gymnastiek, judo, kajak, tennis, volleybal (heren), wielrennen en zwemmen. De 2 sporten waar Team Belgium niet aan deelneemt zijn basketbal en handbal.

Gert Van Looy : “Binnenkort krijgt het BOIC van de betrokken federaties de resultaten en de evaluaties van de jonge atleten die in aanmerking komen voor deelname aan het EJOF in Györ. Sommigen van de atleten kennen we van hun deelname aan de herfststages die we ieder jaar organiseren in Vittel. Eind juni kennen we de definitieve selectie.

Teambuildingstage in Gent
Voor iedere editie van het EJOF organiseert het BOIC een teambuildingstage voor alle leden van de delegatie. Die gaat door van 17 tot 20 juli in Gent. Niet alleen atleten maar ook de begeleiders, coaches, de medische begeleiding en de BOIC staf worden uitgenodigd.

Gert Van Looy : “De bedoeling van deze teambuilding stage is om voor het vertrek de volledige delegatie samen te brengen zodat iedereen elkaar leert kennen. Deze jonge atleten hebben nog geen of weinig internationale ervaring. De coachen die de verschillende sporttakken begeleiden naar het EJOF zijn ook vaak niet de persoonlijke coachen van de atleten. Het is belangrijk dat de medische staf de atleten fysiek leert kennen. Ook het samen leven met wederzijds respect en het plezier van het samen trainen, het creëren van een teamgeest zijn pluspunten waar het BOIC belang aan hecht en die je ervaart tijdens zo’n stage.”

Het EJOF : een competitie van hoogstaand niveau
Het EJOF is een multidisciplinaire sportcompetitie waarbij jonge atleten hun niveau kunnen meten binnen hun rechtstreekse leeftijdscategorie. Voor sommigen is het hun eerste ervaring met een internationale competitie en de gelegenheid om zichzelf te evalueren. Het EJOF heeft dus zeker belang en moet gezien worden als een indicator.

“Niet het eindresultaat is het belangrijkste maar wel dat we de prestaties van atleten kunnen vergelijken met die van de Europese top. Ook belangrijk in dit soort competities voor jonge topsporters is de internationale wedstrijdervaring die de atleet opdoet en dat deze ervaring hem doet groeien in zijn verdere carrière.”, vult de chef de mission aan.

Atleten maken er ook kennis met alle tradities van de Olympische Spelen. Zo verblijven de deelnemers gezamenlijk in een olympisch dorp, tijdens de openingsceremonie wordt de olympische fakkel aangestoken en worden de vlaggen gehesen van alle deelnemende landen. De atleten leggen ook een Olympische eed af. Net als de Olympische Spelen heeft het EJOF een zomer- en een wintereditie.

Van EJOF naar Olympische Spelen

Nafissatou Thiam nam op het EJOF deel aan het speerwerpen. In Rio heeft ze haar talent getoond en behaalde ze goud in de tienkamp. Tia Hellebaut, 9de in 1995 op het EJOF in het hoogspringen, won in 2008 in Peking olympisch goud. Kim Gevaert en Ann Simons schitterden op beide competities.