Logo of Team Belgium

In 2017 wordt Gwenda Stevens verkozen als lid van de raad van bestuur van het BOIC, kort daarna vraagt BOIC-voorzitter Pierre-Olivier Beckers haar of ze bereid is om het voorzitterschap van de Commissie Officials op zich te nemen. “Over het aanbod om Sven Serré op te volgen, heb ik niet lang getwijfeld.”

Gwenda Stevens: “Ik ben internationaal kamprechter in het roeien sinds 2004. Ik weet veel over arbitrage in het roeien maar wist toen nog niets over het voetballen bijvoorbeeld. Ik vond het een heel interessant aanbod en een boeiende job. De Commissie behartigt de belangen van iedereen die zich als official inzet voor de sport, net zoals de atletencommissie dat doet voor de atleten. Er zijn immers heel wat thema's die scheidsrechters, juryleden, toernooidirecteurs en commissarissen gemeenschappelijk hebben. Het is eigenlijk eenvoudig: “zonder officials, geen sport”.

Behartigen van de rechten, belangen en plichten van olympische official
De commissie heeft als doelstellingen enerzijds het behartigen van de rechten, belangen en plichten van de olympische officials en anderzijds als overlegplatform te dienen waar ‘good practices’ en ‘common interest’ gedeeld worden. Er ook gewerkt aan een deontologische code.

Gwenda Stevens: “Sven Serré stond aan de wieg van dit project, hij kwam met het idee om een Commissie Officials op te richten binnen het BOIC. Er bestaan in België arbitrage projecten langs Vlaamse en langs Waalse zijde. De bedoeling van de Commissie Officials is om overkoepelend en op federaal niveau te werk te gaan. Samen ervaringen uitwisselen, samen nadenken, erkenning en herkenning geven."

Om zijn doelstellingen in de praktijk om te zetten organiseert de commissie ieder jaar een forum rond een bepaald thema gericht naar Belgische officials met internationale ervaring maar eveneens naar de verantwoordelijken van de officials binnen de sportbonden en -liga’s.

Gwenda Stevens: “Enkele van de thema’s die ons Forum van 16 november van vorig jaar centraal stonden, waren: de begeleiding en omkadering van officials, de promotie van officials. We nodigen deskundige gespecialiseerde sprekers uit om over een thema uit hun vakgebied te komen spreken. Zo was Christine Casteels bij ons te gast. Zij is senior consultant bij de Federale Gerechtelijke Politie en had het over manipulaties in de sport, een thema dat nog steeds brandend actueel is.

Langs Waalse zijde bestaat er bijvoorbeeld een verplichting bij de clubs om minstens één arbiter te leveren, langs Vlaamse zijde wordt dat niet opgelegd. Zo kom je tot disproportionele verschillen. Wij kunnen federaties niets verplichten maar we kunnen wel met hen gaan praten en samen te werken.

We vatten het idee op om een “Olympic officials dinner” te organiseren, waar we alle Belgische olympische officials zouden uitnodigen die de laatste twee Olympische Spelen hebben meegedaan. We willen graag iedereen samen brengen en met de officials rondetafelgesprekken voeren en hen vragen naar hun ervaringen tijdens de Spelen.”

Official van het jaar

“Aan het eind van ieder jaar reiken we in de sport tal van prijzen en awards uit, atleet van het jaar, ploeg van het jaar, coach van het jaar … Waarom geen 'Official van het Jaar' verkiezen? Natuurlijk moet er dan een procedure en criteria uitgeschreven worden, maar dat is zeker iets wat ik met de commissie zou willen verwezenlijken om de officials meer in de spotlights te plaatsen.”

Jonge arbiters aantrekken, onze grootste uitdaging

“Maar de grootste challenge is om jonge arbiters aan te trekken en ze te vormen. Een vraag die we misschien eerst moeten beantwoorden zou kunnen zijn: waarom kiezen atleet-roeiers na hun topsportcarrière niet voor een carrière als arbiter? En niet alleen in het roeien is er een nijpend tekort aan opvolging, het is een probleem in veel federaties. Ik denk ook wel dat het te maken heeft het feit dat de rol van arbiters nog te weinig erkend wordt. Een punt waar we in de komende jaren zeker werk van moeten maken.”