Logo of Team Belgium

Zeilster Evi Van Acker eindigt op een mooie vierde plaats in de medaillerace in de Laser Radialklasse. Atleten Anne Zagré en Pieter-Jan Hannes plaatsten zich voor de halve finales.

Evi Van Acker , bronzenmedaillewinnares van de Spelen in Londen van vier jaar geleden eindigde in de medaillerace van de Laser Radial-klasse op de zesde plaats, waardoor ze met een totaal van 78 punten op een mooie vierde plaats in de eindstand terechtkwam.

Het goud in Rio was voor de Nederlandse Marit Bouwmeester, de vice-olympische kampioene van vier jaar geleden. Met 61 punten haalde ze het van de Ierse Annelise Murphy (67). Het brons was voor de DeenseAnne-Marie Rindom (71).

Yannick Lefebvre en Tom Pelsmaekers zijn op de zeventiende plaats geëindigd in de 49er van het zeilen. Voor de start van de slotdag voor de medalrace stonden Tom Pelsmaekers en Yannick Lefebvre op de vijftiende plaats, terwijl enkel de top tien startrecht kreeg in de medalrace. De Belgische zeilers moesten dus nog wat punten goedmaken in de regatta's tien tot en met twaalf, maar slaagden daar niet in met respectievelijk een 20ste, 14de en 8ste plaats. Met 125 punten sluiten ze hun olympisch debuut af op de zeventiende plaats.

Kajakker Artuur Peters pakte de derde plaats in de B-finale van de K1 1000 meter. In de eindstand is hij zo 11de. De amper 19-jarige Peters werkte zijn 1000 meter op het olympisch vaarwater in het Lagoastadion af in 3:33.521. Na 250 meter lag Peters op kop, halverwege was hij tweede. Aan de meet moest hij uiteindelijk de Canadees Adam van Koeverden (3:31.872) en de Hongaar Balint Kopasz (3:32.392) laten voorgaan. Peters had in de reeksen een chrono van 3:34.781 gerealiseerd. De regerende wereldkampioen bij de U23 kwam in de halve finales na 3:37.586 over de meet.

Jérôme Guery veroverde een plaatsje voor de derde kwalificatieronde van de jumping. Met de 10-jarige ruin Grand Cru liep de 36-jarige Namenaar tegen liefst tien strafpunten aan, wat hem niet meer dan de 53e plaats in de tweede kwalificatieronde opleverde. Dankzij zijn foutloze eerste ronde van afgelopen weekend plaatste Jérôme Guery zich toch voor de derde kwalificatieronde, die woensdag op het programma staat. Daarin neemt de top 45 het tegen mekaar op. Daarna gaat de top 35 naar de finale door. Die finale wordt vrijdag in twee rondes gesprongen. In de tweede ronde treedt alleen nog de top twintig aan.

WISSELEND SUCCES IN ATLETIEK

Louise Carton is er niet in geslaagd zich te plaatsen voor de finale van de 5000 meter op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. De 22-jarige Carton werd 11de in 15:34.39 in de eerste van twee reeksen. De West-Vlaamse, die in aanloop naar de Spelen last had aan de hamstring, bleef zo ruim 10 seconden boven haar persoonlijk record (15:23.82). Op het voorbije EK in Amsterdam eindigde Louise Carton op de zevende plaats in de 5000 meter.

Pieter-Jan Hannes verzekerde zich van deelname aan de halve finales van de 1500 meter. De 23-jarige Hannes zette in de derde en laatste reeks een chrono van 3:38.89 op de tabellen. Daarmee eindigde hij op de achtste plaats in zijn reeks en kwalificeerde hij zich met één van de snelste verliezende tijden. Omdat zijn reeks de snelste was, realiseerde Hannes eveneens de achtste tijd van alle deelnemers. Pieter-Jan Hannes' persoonlijk record bedraagt 3:34.49. Op het WK in Peking strandde hij vorig jaar in de halve finales. De eerste zes van elke reeks en de zes snelste verliezende tijden stoten door naar de halve finales, die in de nacht van donderdag op vrijdag doorgaan.

"Ik heb tactisch een sterke race gelopen", zei Pieter-JanHannes opgetogen. "Het was niet makkelijk om te starten in baan 1. Je moet snel starten en hebt geen controle over de wedstrijd. De race was ook vroeg vandaag. In de halve finales is dat iets later en dat past mij beter. De finale is zelfs 's avonds. Die zit erin", denkt Hannes, die een persoonlijk record heeft van 3:34.49 en dit jaar al 3:35.38 liep op de 1.500 meter. "Als ik mijn laatste 200 meter nog verbeter in de halve finales, is het zeker mogelijk. Maar je moet ook een dosis geluk hebben. Ik hoop dat mijn halve finale minder sterk bezet is als in Peking op het WK vorig jaar.

Anne Zagré plaatste zich ook voor de halve finales, maar dan van de 100 meter horden. De 26-jarige Brusselse eindigde in de eerste reeks in 12.85 op de tweede plaats, voldoende voor een plaats in de halve finales, die woensdag op het programma staan. De top drie van elke reeks en de beste zes verliezende tijden stoten door naar de halve finales. In haar reeks moest de Belgische recordhoudster (12.71) enkel de Amerikaanse Kristi Castlin (12.68) voor zich dulden. Met 12.85 kwam Zagré, die in Rio aan haar tweede Olympische Spelen begonnen is, in de buurt van haar beste seizoensprestatie. Net voor het vertrek naar Rio liet Zagré in Londen 12.78 noteren. Vier jaar geleden betekenden de halve finales ook het eindstation van Zagré op de Spelen. Toen finishte ze er op de zesde plaats.

"Ik ben heel tevreden. Het gevoel was goed, maar ik voel dat ik nog sneller kan", zei Anne Zagré positief. "Ik blijf gefocust op de halve finale. Daar ligt voor mij de uitdaging. Ik moet in mijn bubbel blijven en dan zien we wel hoe het afloopt."

Nafissatou Thiam, kersvers olympisch kampioene in de zevenkamp, neemt niet deel aan de kwalificaties voor het hoogspringen bij de vrouwen op de Olympische Spelen in het Braziliaanse Rio de Janeiro. Dat maakte Thiam bekend via een mededeling op Twitter.

Jonathan Borlée kon zich niet plaatsen voor de halve finales van de 200 meter. Borlée moest in de lastige reeks 9 aan de bak en finishte er met een chrono van 20.64 op de vijfde plaats, goed voor de 48e tijd in totaal. De zege in de reeks was voor de Jamaicaanse titelverdediger en wereldrecordhouder Usain Bolt (20.28). Enkel de top twee van elke reeks en de beste vier verliezende tijden stootten door naar de halve finales, die woensdag op het programma staan. Voor Jonathan Borlée was de 200 meter een voorbereiding op de aflossing. De reeksen van de 4x400m worden vrijdag gelopen. In de 400 meter werd hij vrijdag net als zijn tweelingbroer Kevin uitgeschakeld in de reeksen.

"Vanwege de problemen met mijn hamstrings heb ik dit seizoen nog geen 200m gelopen. Door mijn trainingsgebrek wist ik niet wat te verwachten, maar ik ben tevreden over mijn chrono. Ik miste ritme in de eerste 100m, maar ik ben goed gefinisht. Dit was goed met het oog op de aflossing", verklaarde Jonathan.

Michael Bultheel is er dinsdag niet in geslaagd zich te plaatsen voor de finale van de 400 meter horden. De 30-jarige Michael Bultheel, pas hersteld van een hamstringblessure, zette in de derde en laatste halve finale de vijfde chrono neer (49.46). Dat was negen honderdsten trager dan in de reeksen, zijn persoonlijk record bedraagt 49.04.

"De finale halen was onmogelijk", zei Bultheel na afloop. "Maar ik ben ervan overtuigd dat ik in een betere baan met een tijd had kunnen eindigden die dichter bij mijn persoonlijk record (49,04) lag. Ik heb een fout gemaakt bij de eerste horde, en dat heeft me veel energie gekost. Ik heb de tweede en derde horde nodig gehad om mijn ritme terug te vinden. Ik was een beetje moe toen ik uit de tweede bocht kwam."