Logo of Team Belgium

Met Olav Spahl (45) kreeg het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité (BOIC) in september 2018 een nieuwe directeur topsport. De Duitser nam de functie over van Eddy De Smedt, die na 33 jaar trouwe dienst de pensioengerechtigde leeftijd had bereikt. Op de Team Belgium-stage in het Turkse Belek kijkt Spahl tevreden terug op de voorbije vijftien maanden.

"Ik kwam terecht in een nieuwe omgeving, met mensen die net als ik een passie voor topsport hebben en eenzelfde ambitie delen. Tegelijk moest ik een nieuw netwerk opbouwen, verschillende talen hanteren, plannen voor de toekomst uittekenen. Het is een heel boeiend jaar geworden."

Olav Spahl moest niet met een wit blad beginnen. Hij kreeg immers de kans om drie maanden warm te lopen naast Eddy De Smedt.
"Ik heb in die periode enorm veel bijgeleerd. We hebben ook vandaag nog regelmatig contact en dan wisselen we ideeën uit. Ik beschouw hem op die manier een beetje als mijn mentor. Ik heb veel respect voor wat hij heeft verwezenlijkt en ik probeer op dezelfde lijn als hem verder te werken. Zo was het een beslissing van Eddy om ons basiskamp voor de Spelen in Mito te organiseren. Het was ook zijn voorstel om de stage hier in Belek te houden. Het is belangrijk te onderstrepen dat het werk van Eddy duurzaam is en een grote waarde heeft voor Team Belgium."

Olav Spahl begon zijn carrière bij de Duitse zwemfederatie en werkte nadien jarenlang voor het Duits olympisch comité. "Ik was niet meteen op zoek naar een andere job, maar toen een vriend mij signaleerde dat België een nieuwe directeur topsport zocht, heb ik alles op een rijtje gezet. Mijn privésituatie liet het toe en na tien, twaalf jaar in dezelfde job was ik ook nieuwsgierig naar nieuwe dingen. Bovendien kreeg ik zo de kans om als talenliefhebber het Nederlands onder de knie te krijgen. Dat heeft zeker ook meegespeeld."

Belga