Buenos Aires 2018 : eerste selectie bekend !

Op iets meer dan 100 dagen voor in Buenos Aires de Jeugd Olympische Spelen (JOS) van start gaan, maakte het BOIC zijn eerste selectie bekend voor deze derde zomereditie. Julien Carraggi (badminton), Olivier Warner (breakdancen), Jules Van Geel (kajak), Caitlin Govaert (roeien), Jolien Corteyn (schermen - sabel), Axelle Wasiak (schermen - degen), en Badr Achab (taekwondo) zijn de zeven atleten die door het BOIC geselecteerd werden om van 6 tot 18 oktober deel te nemen aan de Jeugd Olympische Spelen.

Badr Achab, Julien Carraggi en Caitlin Govaert maken deel uit van een Be Gold project.

Gert Van Looy, chef de mission voor Team Belgium in Buenos Aires : “De selectieprocedure voor de JOS gebeurt op dezelfde manier als voor de Olympische Spelen. In een aantal sporten moeten atleten deelnemen aan kwalificatietornooien en zo via een tornooi een quotaplaats behalen. Deze kan nominatief zijn ofwel toegewezen worden aan het NOC, het is dan aan de federatie om een voorstel te doen en de atleet aan te duiden die deze “quotaplaats” zal innemen. Deze kwalificatietornooien zijn begonnen in de zomer van vorig jaar en duren nog tot midden juli.”

Bij andere sporten, zoals bijvoorbeeld het tennis en het judo, gebeurt de selectie op basis van een ranking. Atleten nemen over een langere periode deel aan kwalificatietornooien, verzamelen hiermee punten en komen vervolgens op een ranking terecht. De data van opening en sluiting van de selectieperiode worden vooraf door de IF bepaald. Eind juli 2018 zijn alle kwalificatiewedstrijden voor Buenos Aires 2018 afgesloten.

Selectiecommissie bevestigt en raad van bestuur van het BOIC keurt goed
Wanneer de selectiedata voor een sport of sporten afgesloten zijn, bevestigt de selectiecommissie van het BOIC de nominatieve selecties en de voorstellen van de federaties. Daarna worden deze ter goedkeuring voorgelegd aan de raad van bestuur van het BOIC.

Team Belgium vandaag 18 atleten groot
Team Belgium heeft vandaag quotaplaatsen behaald in de volgende 10 sporten : badminton, kajak, paardrijden, schermen, breakdance, taekwondo, roeien, zwemmen, basketbal en zeilen.

“Vandaag zijn er dus in totaal 18 atleten geselecteerd waarvan 7 nominatief. In verschillende sporten zoals atletiek, judo, karate, rollersport, tafeltennis, tennis, triatlon lopen de kwalificaties nog. In die sporten zijn er heel wat atleten met een mooi potentieel. Ik hoop met een delegatie van 25 tot 30 atleten naar Buenos Aires te mogen vertrekken.”, voegt de chef de mission toe.

Kennismaken in Blaarmeersen in Gent
Op 21 augustus komen de geselecteerde atleten, hun ouders en coachen en de BOIC-staf samen in het Topsportcentrum Blaarmeersen in Gent voor een ontmoetingsdag.

“De bedoeling van zo’n kennismaking dag is dat atleten elkaar wat beter leren kennen. We maken ook van die gelegenheid gebruik om de ouders van de atleten de nodige informatie mee te geven. In de namiddag organiseren we een leuke teambuildingactiviteit, maar daar kan ik nu nog niets over verklappen.”, besluit de chef de mission.

Op 1 oktober vertrekt Team Belgium vanuit de luchthaven van Zaventem naar de Argentijnse hoofdstad. Op 20 oktober landen ze weer in België met – wij hopen het samen met u – een karrevracht vol leerrijke en olympische ervaringen.

Naar het nieuwsoverzicht

Nog 60 dagen tot
Europese Spelen Minsk 2019