BOIC wuift Eddy De Smedt uit

Op 5 december vierde het BOIC samen met de crème van de Belgische Olympische en -sportwereld het pensioen van Eddy De Smedt.

De carrière van Eddy De Smedt bij het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité begon in 1985.

Daar startte hij eerst bij de Lentespelen samen met Piet Moons, wijlen Marc Maes en Philippe Boon, met een ploeg van 145 personen. Het doel van die Lentespelen was om via allerlei tests jong talent te ontdekken tussen de duizenden 7- en 8-jarigen. Een ambitieuze operatie en initiatief van de toenmalige voorzitter Raoul Mollet.

Na deze intensieve start begon Eddy De Smedt op het BOIC zelf. In 1988 maakte hij voor het eerst deel uit van de olympische delegatie, die van de Zomerspelen in Seoel. In totaal staan er 13 Olympische Spelen op zijn CV, 8 Zomerspelen en 5 Winterspelen. 4 keer was hij Chef de Mission. Na Seoel volgden Barcelona 1992, Lillehammer 1994, Atlanta 1996, Sydney 2000, Athene 2004, Turijn 2006, Peking 2008, Vancouver 2010, Londen 2012, Sotsji 2014, Rio 2016 en PyeongChang 2018.

Na de Spelen van Barcelona in 1992 werd Guido De Bondt secretaris-generaal van het BOIC en Eddy De Smedt werd verantwoordelijke van topsport binnen het BOIC.

Daar drukte hij al snel zijn stempel met topsport als zijn passie en een aanstekelijk enthousiasme.

BOIC-voorzitter Pierre-Olivier Beckers over Eddy De Smedt : “Topsport is een complexe materie en een diep menselijk avontuur. Om topsport te begrijpen, moet je dicht bij de atleten staan. Tijdens de grote sportieve sleutelmomenten natuurlijk, maar ook tijdens de training, op stage, of tijdens die moeilijke momenten van ziekte of blessure die elke atleet wel eens meemaakt. Dankzij zijn formidabele empathische kwaliteiten en zijn enorme emotionele intelligentie begrijpt hij de atleten en hun entourage. “

“Zijn visie is om volledig ten dienste van de atleten te staan. Om hen te laten presteren op hun hoogste niveau en er alles aan te doen opdat ze dat zouden kunnen bereiken. Zonder voorbehoud. En hij zal alle nodige middelen zoeken om te slagen. Eddy is een teamspeler en om te winnen zal hij zich altijd met de besten omringen.”

Bedankt, Eddy, voor alles wat je ons en de sport hebt bijgebracht en voor alles wat je nog zal bijbrengen. Het ga je goed!

Naar het nieuwsoverzicht