Logo of Team Belgium

Tokio 2020 worden niet enkel ‘exotische’ Spelen voor bezoekers, ook voor atleten. Team Belgium nam Bernard Catrysse, al 32 jaar Belg in Japan en directeur van Arts Flanders Japan, in de arm. Hij begeleidt Belgische toppers op hun Road to Tokyo, en is de brug tussen Japan en België.

Team Belgium atleten inwijden in de Japanse leefcultuur
Team Belgium heeft haar uitvalsbasis in Mito, in het stadje aan de rand van Tokio komen sommige Belgische atleten op voorbereidingskamp en komen ze er volgend jaar acclimatiseren en zich in alle rust voorbereiden op hun olympische competitie vooraleer ze naar de Olympic Village trekken. Bernard Catrysse is de ‘ceremoniemeester’ van dienst, hij vangt de atleten op, wijdt de Belgische atleten in in de Japanse leefcultuur en gebruiken.
Zo bezochten de Belgian Cats, de dames van de Belgische basketbalploeg, onlangs Mito. Daar verbleven ook de Belgian Tornados en Cheetahs, de estafetteploegen 4x400m bij de mannen en vrouwen, tijdens hun WK estafette dit voorjaar.

Japanse cultuur te interessant om te laten liggen
Of de Japanse maatschappij, die mijlenver van ons afstaat, aanpassen zal zijn? Bernard Catrysse: “In het begin woonde ik in Kyoto. Ik las veel over Japan, na een paar maanden dacht ik: de puzzel past, ik begrijp het land. Hoe langer ik er woonde, hoe meer ik begreep dat ik er niets van snapte (lacht). Eigenlijk dring je nooit door tot de Japanse cultuur. Maar de Olympische Spelen zijn een andere dimensie. Men weet dat die mensen hier tijdelijk zullen verblijven. Toch vind ik het belangrijk dat atleten ook iets meekrijgen van de Japanse cultuur, die is te interessant om zomaar te laten liggen.”

Denk zoveel mogelijk vooruit, plan vooruit
Het zal zaak zijn, zegt Bernard Catrysse, dat Belgische atleten en de Japanse organisatoren elkaar een beetje vinden. “Het is niet dat ik de Belgische atleten een lijstje met do’s en don’ts geef, maar atleten zullen wel wat moeten meedenken met het systeem, anders zal het niet lukken. Japan houdt van regeltjes. Hier wordt vooruitgedacht, dat anticiperen en plannen, daar zijn ze zeer sterk in. Ook al zitten ze soms te veel in een keurslijf en kunnen ze daardoor weinig improviseren. Het is belangrijk om elkaar daarin te vinden.” Zijn boodschap voor Belgische atleten: “Denk zoveel mogelijk vooruit, plan vooruit. Een voorbeeld: als je hier toekomt op stage, zeg dat dan een paar weken op voorhand, niet één week. En zeker niet: ik ben hier.”

Omgaan met de vochtige hitte
De uitvalsbasis in Mito dient niet enkel om, zonder de onvermijdelijke hectiek van het olympisch dorp, de competitie voor te bereiden. Het verblijf vooraf dient ook om te acclimatiseren, niet alleen om de jetlag (Tokio ligt zeven uur voor op Brussel) te verwerken maar ook om te gaan met de vochtige hitte, vorig jaar waren er in deze periode pieken tot 40 graden.

Tokio 2020 – niet voor niets de meest voorbereide Olympische Spelen – neemt zijn voorzorgen, er is een plan uitgewerkt onder de noemer Tokyo 2020 COOLING PROJECT, een draaiboek van maar liefst 38 pagina’s.

Op naar Tokio 2020!

Bron
Sportjournalist Hans Jacobs van BOIC-mediapartner Het Nieuwsblad schreef dit relaas vanuit Tokio.
Met de steun van het Marilo Fonds en de Koning Boudewijnstichting