Logo of Team Belgium

De Belgische ruiters vertrekken met ambitie naar het EK jumping, dressuur en paradressuur, dat van 19 tot 25 augustus plaatsvindt in Rotterdam. "Ons doel is simpel: we willen op het EK sterk presteren en ons plaatsen voor de Olympische Spelen van volgend jaar in Tokio", vertelde Pieter Devos, een van de speerpunten van de Belgische jumpingploeg, dinsdag tijdens een persmoment in de Stephex Stables in Wolvertem.

Naast Devos (Claire Z) verdedigen Niels Bruynseels (Delux van T&L), Jos Verlooy (Igor), Gregory Wathelet (MJT Nevados) en Jérôme Guery (Quel Homme de Hus), als vijfde ruiter, de Belgische eer in Rotterdam. De Belgen mikken op Europees succes, maar willen in Nederland vooral een olympisch ticket grijpen. Als België in de top drie eindigt van Europese landen die nog geen kwalificatie op zak hebben, is de deelname binnen. 

"We gaan resoluut voor die kwalificatie", verklaarde Devos, die als nummer vijf van de wereld de Belgische selectie aanvoert. "We moeten daar vooraf niet al te veel woorden aan vuil maken, maar gewoon een sterke prestatie neerzetten. We trekken met een duidelijke ambitie naar Rotterdam, en verstoppen die niet. We mikken zo hoog mogelijk. Een EK-medaille levert sowieso een olympisch ticket op. We hebben hiervoor kwaliteit genoeg in de rangen." 

Voor de Belgische dressuurruiters geldt dezelfde voorwaarde als voor hun springende collega's. Als de Belgen bij de beste drie Europese landen eindigen die nog geen olympisch ticket hebben, mogen ze de koffers voor Tokio pakken. Isabel Cool (Aranco V), Simon Missiaen (Charlie), Laurence Roos (Fil Rouge) en Fanny Verliefden (Indoctro v/d Steenblok) moeten voor ons land de klus klaren.

 "Het is zeker een realistisch doel om ons te plaatsen voor Tokio", vertelde Verliefden, die op het WK 2018 in Tryon met de Belgische ploeg negende eindigde. "Iedereen heeft sindsdien nog stappen gezet. We hebben een sterk team, maar moeten dat nu bewijzen. In Rotterdam willen we tonen dat we er staan." 

Belga