Aftellen naar Parijs 2024!

Op 26 juli 2024, over precies 2 jaar, worden in Parijs de Olympische Spelen officieel geopend. Parijs 2024 gaat voor een ambitieuze en spectaculaire openingsceremonie, niet in het traditionele olympisch stadion maar wel in het hart van de Lichtstad, op de Seine. Voor het eerst zal de openingsceremonie grotendeels gratis toegankelijk zijn voor het grote publiek. 

De deelnemende delegaties, zullen in een 6 kilometer lange botenparade verdeeld over meer dan 160 boten, langs de meest iconische bouwwerken van Parijs varen, waaronder het Louvre, de Notre Dame en de Eiffeltoren. Langs en over de Seine zullen acrobaten hun kunsten tonen, de Eiffeltoren zal de stad verlichten en artiesten en orkesten op pontons, zullen zorgen voor sfeer en muziek. 

Olympische competities in het hart van de stad  
Parijs wil de Spelen echt in het hart van de stad laten plaatsvinden, niet alleen in stadions maar ook op onverwachte locaties. Zo wordt de Champs Elysées omgetoverd tot een wielerbaan, op de Champs de Mars komt een beachvolleybalveld en ook Les Invalides, het kasteel van Versailles en het Grand Palais worden het decor voor wedstrijdvenues De Seine wordt de zwembaan voor de triathlon. 

Parijs zal ook maximaal gebruik maken van bestaande infrastructuren zoals het Stade de France, de Arena Bercy, het Parc des Princes en Roland Garros. 

Olympische Spelen in heel Frankrijk 
Ook in andere delen van Frankrijk en in de overzeese gebieden zullen atleten strijden om het eremetaal: in Marseille wordt het zeilen gehouden, en behalve in Parijs zal er ook in Bordeaux, Lyon, Saint-Etienne, Nice, Nantes en Marseille gevoetbald worden. Voor handball moet je naar Lille en voor surfen naar de golfen van Teahupo'o voor de kust van Tahiti. 

Duurzame Spelen 
Parijs 2024 wil de duurzaamste Spelen ooit organiseren. Dat doet het door de CO²-uitstoot te compenseren en voorrang te geven aan ecologisch verantwoorde oplossingen, op vlak van vervoer, voeding en energie. 

In het Olympisch dorp  komen koolstofarme gebouwen met duurzaam ontwerp en het dorp zal volledig op hernieuwbare energie draaien. Voor het vervoer van de atleten komt er een vloot van emissievrije voertuigen. 

 

Naar het nieuwsoverzicht

Nog 167 dag tot
Europees Jeugd Olympisch Winterfestival Friuli-Venezia Giulia 2023