Logo of Team Belgium

Kevin Borlée, Emma Plasschaert, Naomi Van Den Broeck, Jorre Verstraeten,... het zijn slechts enkele namen van de gasten die openlijk hun verhaal komen doen in onze podcaststudio. Allemaal delen ze hun persoonlijke mentale ervaringen die hun sportieve carrière hebben beïnvloed. Naast deze atleten schuiven er ook mental coaches, sportpsychologen of andere experts aan, die op een wetenschappelijke, maar begrijpbare manier duiding geven over de besproken thema’s.  

Één van die experten is Jolan Kegelaers. Als klinisch psycholoog en onderzoeker benadrukt hij de rol van mentaal welzijn bij het leveren van topprestaties. Volgens hem wordt er de afgelopen jaren extra aandacht besteed aan dit onderwerp en waren de Olympische Spelen van Tokio daarvoor een kantelpunt. Tijdens die Spelen keek de wereld toe hoe de Amerikaanse gymnaste Simone Biles het thema van geestelijke gezondheid bij de atleten op de agenda had gezet. “Maar ze is lang niet het enige rolmodel die hiervoor verantwoordelijk was. Ook tennisspeelster Naomi Osaka en ex-wielrenner Tom Dumoulin hebben een aanzienlijke invloed gehad op de bewustwording van mentaal welzijn van atleten.” 

Hoewel er dus steeds minder taboe hangt rond dit thema, mogen we ons ook niet blindstaren op deze positieve trend. “Er zijn namelijk nog altijd evenveel atleten die te maken krijgen met mentale problemen, alleen wordt er nu meer over gesproken. Het zou naïef zijn om te denken dat we nu ineens alles gaan kunnen oplossen. Maar we leven gelukkig in een tijd waar het veel meer aanvaard wordt om sneller in te grijpen dan vroeger, en dat kan ik alleen maar toejuichen.” 

Tot slot wil Jolan nog enkele misvattingen uit de wereld van de sportpsychologie ontkrachten. Zo worden topsporters vaak bekeken als ‘supermensen’, die perfect in staat zijn met druk om te gaan en geen stress of angst ervaren. “Dat klopt natuurlijk niet. Studies tonen namelijk aan dat topsporters even onderhevig zijn aan mentale problemen dan de algemene bevolking.” Een tweede misvatting is dat het hebben van mentale problemen automatisch leidt tot verminderde sportieve prestaties. “Ook dat blijkt niet persé te kloppen, zeker op korte termijn maar ook op lange termijn. Met de juiste begeleiding en ondersteuning is het heel goed mogelijk dat atleten nog steeds in staat zijn om op hoog niveau te presteren.” 

Wil je de aflevering met Jolan bekijken of beluisteren, ga dan naar volgende links op Spotify, Apple en YouTube